Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

International valutafond opjusterer vækstskøn, men løfter advarende finger

201020 Klummen

Den Internationale Valutafond har på ny opdateret sit vækstskøn for 2020 til den positive side, men fastslår i samme ombæring, at usikkerheden omkring den økonomiske udvikling fortsat er stor.   

I den seneste uge afholdt Den Internationale Valutafond, IMF, deres årlige møde. Et møde, der altid ligger i oktober, og som altid følges af nye estimater på den globale økonomi i form af den såkaldte World Economic Outlook (WEO). WEO er en økonomisk rapport på verdensøkonomien, som foruden i oktober også udkommer i april.

Der var på forhånd indikeret en opjustering af væksten i 2020 ovenpå et bedre end ventet 2. kvartal, og de indikationer blev fulgt op med en opjustering fra -5,2 procent til -4,4 procent primært drevet af en kraftig opjustering i de udviklede økonomier på baggrund af ekstrem penge- og finanspolitisk støtte. Blandt de udviklede lande drives opjusteringen af store opjusteringer i USA, Italien og Frankrig. Det er dog fortsat Italien og Spanien, der driver de negative vækstrater i Europa, mens tysk vækst er opjusteret med 1,8 procentpoint til -6,0 procent. Samlet er der tale om en opjustering af væksten i eurozonen på 1,9 procent fra -10,2 procent til -8,3 procent og i USA fra 8,0 procent til -4,3 procent. Altså opjusteringer, men fortsat de laveste vækstrater siden 2. verdenskrig.

Zoomer vi ind på udviklingsøkonomierne – de såkaldte Emerging Markets – er vækstudsigter præget af en mere negativ coronapåvirking som følge af svagere sundhedsvæsner og økonomisk fundament. Samtidig med opjusteringerne i den udviklede del af verden nedjusteres 2020-væksten i Emerging Markets med 0,2 procentpoint fra -3,1 procent til -3,3 procent. En nedjustering, der primært drives af en meget stor nedjustering i Indien på hele 5,8 procentpoint til -10,3 procent, og som kun modsvares en smule af en opjustering af væksten i Brasilien fra -9,1 procent til -5,8 procent.

Kigger vi i stedet frem mod 2021, er forventningerne generelt, at vi vil se et pænt stort positivt vækst-rekyl i alle regioner. Dog nedjusterede IMF 2021-væksten en smule fra 5,4 procent til 5,2 procent og nedjusterede samtidig forventningerne til den underliggende vækst i økonomierne i perioden frem til 2025. IMF tilskriver de lavere underliggende (potentielle) vækstrater virksomheders ændrede måder at producere og distribuere på ovenpå corona samt ændrede forbrugsvaner og -mønstre.

Trods en lidt mere positiv forventning til 2020 aktiviteten var WEO-rapporten dog samtidig fyldt med advarsler omkring den usikkerhed, der p.t. er omkring parametre som smitte, vækst, finansielle markeder, budgetter og gældsætning. De lavere vækstrater kombineret med store budgetunderskud og kraftig stigende gæld – med henholdsvis 20 og 10 procentpoint af BNP for udviklede lande og Emerging Markets ved udgangen af 2021 – vil gøre det betydeligt sværere at servicere gæld. Blandt andet af den grund ser IMF uforandrede lave renter helt frem til udgangen af forventningshorisonten i 2025.

Kina nærmer sig unik præstation i 2020
Denne uge er indrammet af tre nøgletal og begivenheder. I går kl. 04:00 offentliggjorde Kina som et af de første af de allerstørste lande deres første estimat på væksten i 3. kvartal. Kina oplevede de økonomiske konsekvenser af corona-nedlukningen allerede i 1. kvartal 2020, hvor BNP faldt med 10 procent fra 4. kvartal 2019 til 1. kvartal 2020. Til gengæld har Kina også frem til nu været et af de mest succesfulde lande i genåbningen med en fremgang i 2. kvartal på hele 11,7 procent, og udviklingen blev i 3. kvartal ifølge gårsdagens nye tal fulgt op med en vækst på 2,7 procent. Det var en smule mindre end forventet, men fortsat et pænt positivt tal. Ifølge IMF’s nyeste prognose bliver Kina sandsynligvis det eneste land (af de større), der vil opleve positiv vækst i 2020.

Ugens anden store begivenhed er Feds offentliggørelse af den såkaldte Beige Book onsdag aften kl. 20:00, der er det skriftlige oplæg til årets næstsidste rentemøde den 5. november. Beige Book fra USA er en sammenskrivning af anekdotiske vidnesbyrd fra de 12 Fed-distrikter over den økonomiske udvikling siden seneste møde 16. september. Siden dengang er de amerikanske aktier steget betydeligt, mens den lange rente stort set ligger uforandret på 0,7 procent. De økonomiske data ser desuden fortsat gode ud, selvom coronasmitten igen er blusset op flere steder, ligesom den amerikanske præsident har haft sygdommen. Vi forventer fokus på et af de svage punkter i det igangværende opsving: beskæftigelsen.

Ugen slutter af med de første bud på oktobers PMI-data for Frankrig, Tyskland og Eurozonen, der er målinger på aktiviteten inden for både industri og service. De seneste data viste pæne niveauer for industrien, men nye tilbagefald for service. Med nedlukning af Paris og andre store byer i Europa er det nok et billede, vi skal vænne os til de kommende måneder. Det sammensatte PMI-indeks for Europa forventes for første gang i fire måneder at falde tilbage under 50 igen, der er grænsen mellem frem- og tilbagegang.