Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →
- Om Spar Nord
- Regulering og tilsyn
Regulering og tilsyn
Læs redegørelser fra Finanstilsynet, herunder oplysninger om Tilsynsdiamanten og NEP-krav.
Redegørelser fra Finanstilsynet
Redegørelse om inspektion i Spar Nord Bank A/S vedrørende styring af renterisiko udenfor handelsbeholdning
Finanstilsynet var i maj 2024 på inspektion i Spar Nord Bank. Inspektionen havde fokus på bankens håndtering af renterisiko udenfor handelsbeholdningen.
Investering: Spar Nord får påbud på kvalitetsforbedrende services
Finanstilsynet har i perioden fra januar til juli 2024 gennemført en temainspektion af kvalitetsforbedrende services. På baggrund af inspektionen modtager banken ét påbud.
Inspektionen er et led i en tværgående inspektion, hvor samme tema er undersøgt i en række pengeinstitutter. Formålet med inspektionen har været at undersøge, hvorvidt banken tilstrækkeligt dokumenterer opfyldelse af kravene til kvalitetsforbedrende services, herunder om de relevante services udgør en ekstra service eller en service på et højere niveau, og om de pågældende services er relevante og proportionale med den modtagne formidlingsprovision.
På baggrund af inspektionen modtager banken ét påbud. Finanstilsynet påbyder Spar Nord at udbygge sine procedurer for evaluering af kvalitetsforbedrende services, så det sikres, at banken i tilstrækkeligt omfang registrerer, hvordan provisionen øger kvaliteten af den service, der er leveret til kunden.
Finanstilsynet har i deres sammenligning af pengeinstitutternes værdiansættelsesmetode vurderet, at Spar Nords metode adskiller sig fra de andre pengeinstitutter, som indgår i undersøgelsen. Endvidere vurderer Finanstilsynet, at metoden, anvendt af de andre pengeinstitutter, egner sig bedre til at dokumentere, at kunden modtager kvalitetsforbedrende services for den formidlingsprovision, som kunden betaler.
Spar Nord tager Finanstilsynets vurdering og påbud til efterretning, men bemærker samtidig, at lovgivningen i forhold til metode for værdiansættelse er uklar. Spar Nord vil i overensstemmelse med påbuddet tilpasse bankens procedurer og metode for værdiansættelse.
Læs redegørelsen her
Redegørelse om inspektion i Spar Nord Bank A/S
Finanstilsynet var i marts 2024 på inspektion i Spar Nord Bank A/S (banken). Inspektionen var en kreditinspektion, hvor formålet var at vurdere bankens risikovillighed ved bevilling af erhvervsudlån i forbindelse med ejendomsfinansiering, herunder at vurdere kvaliteten af bankens bevillingsgrundlag samt bankens tilgang til værdiansættelse af fast ejendom.
Kommentar fra Spar Nord:
Spar Nord (banken) anerkender Finanstilsynets observationer og detaljerede evaluering af bankens kreditpolitik i forhold til eksponeringer inden for erhvervsudlån til ejendomsfinansiering i forbindelse med inspektionen gennemført i Spar Nord i marts 2024.
Vi har gennemgået de observationer og vurderinger, som Finanstilsynet har fremlagt i inspektionsrapporten.
Vi anerkender, at bankens beslutningsgrundlag skal indeholde analyser og vurderinger af de følsomheder, der er forbundet med finansiering af ejendomsprojekter og udlejningsejendomme. Vi har taget Finanstilsynets påbud til efterretning og vil udbygge bankens kreditpolitik omkring følsomhedsanalyser i vores beslutningsgrundlag.
I banken deler vi opfattelsen af, at det er væsentligt, at der er likviditetsmæssig sammenhæng ved finansiering af ejendomme. Fuldgode og solide kautioner vil fortsat være en del af bankens samlede sikkerhedspakke ved finansiering af erhvervsejendomme, men de vil blive vurderet som en separat sikkerhedskomponent og ikke som en del af likviditetsberegningen.
Ved værdiansættelse af erhvervsejendomme anvender banken vores strategiske samarbejdspartnere Totalkredit og DLRKredit og med baggrund i deres store erfaring og viden, er vi i banken komfortable med deres værdiansættelse af de af banken finansierede erhvervsejendomme. Banken anerkender dog, at vi med fordel kan styrke vores procedurer.
Uagtet, at banken anerkender de påbud og forbedringsområder, som Finanstilsynet har identificeret, vil vi samtidig understrege, at vi fortsat er meget trygge ved vores nuværende kreditpolitik og de eksponeringer, vi har indenfor finansiering af erhvervsejendomme. Vores eksisterende strategier er baseret på en grundig risikovurdering og solide markedsanalyser, som vi fortsat vil forbedre og tilpasse i lyset af Finanstilsynets feedback.
Vi har også noteret, at Finanstilsynet som følge af inspektionen ikke har fundet anledning til nedskrivninger på bankens eksponeringer eller forhøjet bankens individuelle solvensbehov.
Spar Nord Bank A/S som systemisk vigtigt finansielt institut (SIFI)
Finanstilsynet foretager årligt i medfør af § 308 i lov om finansiel virksomhed udpegning af finansielle institutter, der kan karakteriseres som værende systemisk vigtige finansielle institutter (SIFI), idet de overskrider en grænse for en beregnet systemiskhed på 100 basispoint.
Redegørelse om påbud til Spar Nord Bank - Undersøgelse af lønpolitik og lønpraksis
Finanstilsynet har i forbindelse med en temaundersøgelse på aflønningsområdet i 2023 undersøgt Spar Nord Banks lønpolitik og lønpraksis. Formålet med undersøgelsen var at undersøge, om de omfattede institutters lønpolitikker og lønpraksis understøtter en sund og effektiv risikostyring.
Redegørelse om inspektion i Spar Nord Bank A/S
Finanstilsynet var i november 2023 på inspektion i Spar Nord Bank A/S (banken). Inspektionen havde til formål at undersøge, om banken overholder nærmere afgrænsede dele af hvidvaskloven og regler udstedt i medfør heraf i relation til bankens korrespondentforbindelser.
Læs mere her
Læs Spar Nords kommentar
Redegørelse om hvidvaskinspektion i Spar Nord Bank A/S
Finanstilsynet var den 21.- 23. juni 2023 på inspektion i Spar Nord Bank A/S. Inspektionen omfattede bankens manglende efterlevelse af påbud vedrørende udførelse af skærpede kundekendskabsprocedurer og bankens backlog af alarmer samt i den forbindelse bankens organisering, politik, skriftlige forretningsgange, kundekendskab på bankens højrisikokunder, undersøgelse af alarmer og interne kontroller på hvidvaskområdet.
Læs mere her
Læs Spar Nords kommentar
Temainspektion af den alternative standardmetode for markedsrisiko (A-SA)
Finanstilsynet har fra december 2022 til september 2023 gennemført en inspektion af implementeringen og brugen af den alternative standardmetode for markedsrisiko i Spar Nord Bank. Det var et led i en temainspektion i 18 udvalgte penge- og realkreditinstitutter
Tilsynsdiamant
Spar Nord overholder samtlige af de fem grænseværdier, som Finanstilsynet opstiller i “Tilsynsdiamanten”.
Det danske finanstilsyn har udviklet en testmodel - kaldet “Tilsynsdiamanten” - hvor pengeinstitutters styrke og risikoeksponering vurderes ud fra fem parametre med hver sin grænseværdi. De fem parametre skal til sammen give et billede af, om de danske pengeinstitutter drives med fornuftig risiko, og om pengeinstituttet er finansielt robust.
De fem parametre er:
- Summen af store eksponeringer (20 største eksponeringer under 175 procent af egentlig kernekapital) *)
- Udlånsvækst (mindre end 20 procent pr. år)
- Ejendomseksponering (mindre end 25 procent af de samlede udlån)
- Funding ratio (udlån højst 1 gange indlån)
- Likviditetspejlemærke (større end 100 procent)
For Spar Nord viser testen, at banken er klart inden for de anbefalede grænseværdier.
Pejlemærker | Grænseværdier | 30.09.24 | 30.09.23 |
Summen af store eksponeringer | Under 175 pct. *) | 77,9 | 84,7 |
Udlånsvækst | Mindre end 20 pct. | 6,2 | 6,2 |
Ejendomseksponering | Mindre end 25 pct. | 11,1 | 10,9 |
Likviditetspejlemærke | Større end 100 pct. | 262 | 279 |
*) Pr. 1. januar 2018 blev pejlemærket for store engagementer ændret fra under 125 pct. af basiskapital til under 175 pct. af egentlig kernekapital.