Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Private investeringer i bæredygtige aktiver står foran gennembrud

Bæredygtighed

Investeringer i bæredygtige fonde gik markant frem i 2020. De private investorer spiller indtil videre en relativt lille rolle i den udvikling, men meget tyder på, at det snart kommer til at ændre sig.

End ikke en global pandemi kunne stoppe investeringslysten på de finansielle markeder. Særligt har appetitten på investeringer i bæredygtige fonde været stor. Faktisk så stor, at analysehuset Morningstar ifølge Finans.dk allerede efter tredje kvartal i 2020 kunne konkludere, at årets investeringer i de bæredygtige fonde havde overgået niveauet fra hele 2019 med mere end 25 procent.

- Det er en markant udvikling, der primært har været drevet af institutionelle investorer som eksempelvis pensionskasser, siger Karsten Brøndum Idskov, der er investeringskonsulent i Spar Nord.

Endnu fylder de private investorer ikke så meget som direkte investorer i fondene, men meget tyder på, at det kommer til at ændre sig snart:

- Det er forventningen, at vi kommer til at se flere privatpersoner, som vælger at investere bæredygtigt. Det skyldes blandt andet, at den bæredygtige dagsorden er blevet forankret i samfundet og i stigende grad påvirker danskernes forbrugsmønstre, siger Karsten Brøndum Idskov og fortsætter:

- I løbet af de kommende år kommer vi desuden til at se nye lovgivningsmæssige tiltag, der skal fremme bæredygtige investeringer ved blandt andet at gøre det nemmere for investorer at vurdere en investerings bæredygtighed. Eksempelvis arbejder EU på at indføre en standardisering for, hvornår en investering er bæredygtig.

En Epinions-undersøgelse foretaget for Finans Danmark indikerer desuden, at der allerede er kommet en større opmærksomhed på de bæredygtige investeringer som følge af coronakrisen. Mere end 17 procent af de 1.012 adspurgte mener, at krisen har fået dem til at vægte bæredygtighed mere i investeringsøjemed.

Private investorer satte rekord

En anden årsag til, at vi kan forvente at se flere private investeringer i bæredygtige aktiver, er, at flere simpelthen investerer privat. Det fremgår af tal fra Danmarks Nationalbank, som viser, at de private aktiebeholdninger er steget til et rekordhøjt niveau på samlet set 503 milliarder kroner ved udgangen af 2020.

- Der er flere faktorer, som har bidraget til, at danskerne har handlet for rekordstore beløb. Særligt har nedlukningen af Danmark bidraget til, at flere har haft tiden til at sætte sig ind i, hvordan man investerer. Men også de negative renter på opsparingerne har skabt større incitament hos de private investorer, fortæller Karsten Brøndum Idskov.

Hvad er bæredygtige investeringer?

Der er ikke én definition på, hvad bæredygtige investeringer er. Inden for den finansielle verden er bæredygtige investeringer opfattet som investeringer i virksomheder, der understøtter FN’s verdensmål. Ligeledes kan man som investor kigge efter virksomheder, der forholder sig aktivt til deres ESG, som består af parametrene miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.

Fremtidige lovkrav fra EU

EU arbejder på at indføre regler og standardisering for, hvornår en investering er bæredygtig. Det skal blandt andet gøre virksomhedernes påvirkning på miljøet og sociale forhold mere gennemsigtig for investorer. Samtidig skal reglerne mindske såkaldt greenwashing, som dækker over, når virksomheder formidler vildledende oplysninger om, hvor grøn virksomheden reelt er. Det forventes, at lovkrav og standardisering bliver indført fra 2022.

Sådan spotter du, om en investering er ansvarlig og bæredygtig

Det kan være svært at navigere i, hvilke aktier og investeringsfonde der er bæredygtige. Derfor har vi samlet tre værktøjer til at undersøge, om en investering er ansvarlig, før du tilføjer den til din portefølje:

  1. Tjek virksomhedens ESG- og årsrapporter: De fleste virksomheder, der aktivt arbejder med at understøtte FN’s verdensmål, omtaler det enten i deres årsrapporter eller i en separat ESG- eller CSR-rapport. Derfor er det en god idé at kigge der, når du vil undersøge, om en investering er grøn og etisk.

  2. Foretag en negativ screening: Mange fonde laver en såkaldt negativ screening af selskaber for overtrædelser af normer og konventioner såsom børnearbejde, menneskerettigheder og miljøpolitik, og flere af dem evaluerer på baggrund af ESG-kriterier. Men du kan også som privat investor selv lave en screening ved at kigge på virksomhedens miljøambitioner, certificeringer samt hvilke industrier, som virksomheden har en tilknytning til, hvor især industrier som tobak, våben, gambling og olie bliver anset for at være ikke-bæredygtige.

  3. Kig efter bæredygtige investeringsfonde: Flere investeringsfonde forholder sig aktivt til bæredygtighed, og nogle udelukker helt eller delvist virksomheder, der ikke agerer ansvarligt. Eksempelvis vurderer svanemærkede investeringsfonde bæredygtigheden i virksomheder, før de investerer i dem.