Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Spar Nord er blevet en grønnere bank

Shutterstock 1443936182 (1)

Som en del af strategiplanen for 2020-22 har Spar Nord formuleret ambitiøse mål om at gøre banken både grønnere og mere bæredygtig. Og arbejdet er allerede kommet langt.

Klima og bæredygtighed står højt på den globale dagsorden og spiller også en vigtig rolle i Spar Nords strategiplan, hvor der blandt andet er lanceret et ambitiøst mål om at gøre banken CO2-neutral senest i 2025. Et mål, der blandt andet skal ske via reduktion i udledninger fra transport, energi, bygningsvedligehold, affald/ressourcer og indkøb.

Ser man tilbage på det første halvår af 2020, er Spar Nord allerede nået rigtigt langt med de planlagte grønne og bæredygtige initiativer – faktisk længere end oprindeligt planlagt, fordi COVID-19-situationen i sig selv har bidraget til reduceret transport og øget anvendelse af virtuelle alternativer til de fysiske møder.

Ser man på den første opgørelse over bankens transport-initiativer i 2020, har effekten været meget tilfredsstillende. Bankens CO2-udledning på udbetalt kørselsgodtgørelse er for 1. halvår 2020 sammenlignet med 1. halvår 2019 faldet med 51 t CO2 eller 362.755 km og besparelsen på CO2 på flyrejser er på 46,9 tCO2 i forhold til 1. halvår 2019. Dertil kommer, at bankens egne firmabiler og fællesbiler fremover minimum vil være Klasse A, hvilket forventes at bidrage yderligere til det positive transportregnskab.

Udover transport arbejder banken også målrettet med en række initiativer i forhold til energi. Her har man blandt andet valgt at indkøbe af el fra danske vindmøller, hvilket har medført en reduktion af CO2-udledningen med 34 %. Samtidig har bankens hovedsæde investeret i solceller, hvorfra der forventes en produktion på 90.000 KWh.

Bæredygtig bank kræver en fælles indsats
Ambitionen om at reducere bankens CO2-aftryk kræver involvering og ekstra omtanke hos den enkelte medarbejder. For at kickstarte processen valgte banken i starten af året at klimakompensere alle medarbejderes transport gennem hele 2020, ligesom de tilbydes mulighed for at investere deres pension bæredygtigt via bankens firmapensionsordning.

Derudover arbejder banken på at omlægge driften til at inkludere flere bæredygtige produkter så som printpapir og rengøringsartikler. ligesom man valgt at reducere antal vareleveringer til de lokale banker for også på den måde, at reducere CO2-udledningen hos de enkelte leverandører.

Det er vigtigt, at klimabevidstheden bliver forankret i alle dele af organisationen og bliver en naturlig del af hverdagen i banken. Det kræver en stor indsats – også fra hver enkelt medarbejder, når der skal ændres vaner. Vi skal afsætte langt mindre CO2-aftryk og det skal vi hjælpe hinanden med, siger Lea Magnusson, der som direktør for Facility Management er ansvarlig for bankens indsatser på området.

Ansvarlighed og CO2-reduktion går hånd i hånd
For Spar Nord er ansvarlig bankdrift også ensbetydende med, at man forholder sig aktivt til den CO2-udledning, som man ikke kan undgå. For at gøre regnskabet op, har banken derfor valgt at kompensere sig gennem køb af såkaldte CO2-kreditter. Det fungerer på den måde, at man støtter et projekt – fx i Afrika eller Asien – der bidrager til at reducere CO2-udslippet lokalt i et omfang, der svarer til bankens udledning. I 2020 har banken valgt et projekt, der handler om etablering af vindmøller i Indien, så der fremover anvendes mindre kul, og dermed udleder mindre CO2.

Nye og grønnere alternativer til kunderne
Det er ikke kun internt i banken at bæredygtighed og ansvarlighed skal spille en rolle. Også overfor kunderne skal emnerne på dagsorden. Derfor har Spar Nord bl.a. lanceret et nyt og grønnere billån, BæredygtigBil, der skal give kunderne muligheden for at køre lidt grønnere – uanset hvilken bil de kører i. Det sker blandt andet ved at kompenserer den enkeltes kørsel med 150 % gennem støtte til CO2-reducerende tiltag i al den tid, hvor bilen er finansieret gennem banken.

På investeringsområdet er der i forsommeren lanceret det første bæredygtige produkt, nemlig BankInvest-fonden ”Globale Aktier Bæredygtig Udvikling”, hvor kunderne i Stjerneinvest Fri nu har investeret 750 mio. kr.  – og flere tiltag er på vej.