Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Tysk økonomi i let fremgang

290920 Klummen

De tyske virksomheder er blevet lidt mere positive, når de skal vurdere den nuværende økonomiske situation, mens forventningerne til fremtiden er store. På den anden side af Atlanten er al fokus i dag rettet mod første duel mellem Donald Trump og Joe Biden. 

I den seneste uge var det relativt småt med nye nøgletal, mens den ene store begivenhed, der var på programmet – nemlig EU-topmødet torsdag/fredag – blev udskudt til denne uge. Ikke overraskende skete udskydelsen med baggrund i stigende Covid 19-smitte – denne gang blandt personalet i EU-parlamentet. I den hjemlige andedam kom Nationalbanken med deres halvårlige konjunkturvurdering, som rummede en opjustering af den forventede vækst i dansk økonomi i 2020. Fra -4,5 procent til -3,6 procent drevet af mere positive vurderinger af boligmarkedet og forbrug.

Zoomer vi ind på de få nøgletal, vi fik, var ugen præget af dels tyske og franske PMI-data, der giver et indblik i indkøbschefernes syn på aktiviteten, og dels det tyske Ifo-barometer, der er en måling blandt hele 9.000 tyske virksomheder.

Det tyske Ifo-barometer for september steg samtidig en smule mindre end ventet, men på den positive side trak virksomhedernes vurdering af den nuværende aktivitet dog op. Vurderingen af den nuværende aktivitet er til gengæld også den del af barometret, der halter mest bagud, men det er uomtvisteligt positivt, at virksomhederne aktuelt mærker bedre tider, så det ikke kun er de mindre håndgribelige forventninger til fremtiden, der trækker op. Forventningerne til fremtiden er dog fortsat markant højere end vurderingen af den faktiske aktivitet og befinder sig tæt på situationen under toppen af højkonjunkturen i 2017-2018.

På sektorniveau adskilte torsdagens Ifo-måling sig dog fra de PMI-data, vi fik dagen forinden. Onsdagens PMI-data viste pæn fremgang i industrien, men et nyt stort fald i servicekomponenten. Sidstnævnte sandsynligvis på baggrund af stigende smittetryk i flere europæiske storbyer og nye nedlukninger og restriktioner. I Ifo-målingen lå servicesektoren fortsat højt og vægter over 50 procent i det samlede indeks, mens industrien er den eneste sektor, som fortsat er behæftet med en negativ måling.

Hvad denne forskel skyldes er svært at sige, men ét bud kunne være, at Ifo-barometret måler servicesektoren bredere end de klassiske servicebrancher som barer, restauranter og forlystelser og dermed også inkluderer flere virksomheder, der fx beskæftiger sig med erhvervsservice til industrien.

Fortsat behov for stimuli
Umiddelbart styrker den seneste Ifo-måling indtrykket af, at tysk økonomi klarer sig godt og noget bedre end landene i Sydeuropa. Tallene er – trods det faktum, at de var lidt lavere end ventet – ok tal for Tyskland, men de ændrer ikke på, at landet fortsat kan blive ramt af en genopblusning af Covid-19, hvis ikke allerede det er ved at ske. Tallene er let positive, men vil ikke få hverken den tyske regering eller Den Europæiske Centralbank, ECB, til at fjerne foden fra speederen i forhold til både penge- og finanspolitiske stimuleringer.

Vil Sydeuropa igen skille sig ud?
I denne uge kan vi se frem til at få de endelige og komplette PMI-data fra Eurozonen. Ud over de kendte offentliggøres data fra de øvrige store lande som Italien og Spanien, hvilket kommer til at give et mere komplet billede af den europæiske konjunktursituation. I den forbindelse bliver det interessant at se, om vi ser samme billede med fald i service og stigninger i industri i Sydeuropa, som dem man så i Tyskland og også i Frankrig, samt om Sydeuropa endnu en gang kommer til at skille sig ud som den relativt negative væksthistorie, som vi har set det tidligere.

I en sammenligning med finanskrisen og den sydeuropæiske gældskrise fra 2008-2012 er det dog også vigtig at huske på, at EU denne gang faktisk har lavet en fælles hjælpepakke på 750 milliarder euro, der kan modvirke, at den store økonomiske krise afløses af en ny gældskrise. Det står i modsætning til sparepolitikken fra 2010-2012, som trak PIIGS-landene (Portugal, Italien, Irland, Grækenland og Spanien) ned i et endnu sortere hul. Dermed tegner vækstudsigterne denne gang bedre for Sydeuropa, selvom den underliggende krise i turistindustrien er en meget stor og dyb krise for landene langs middelhavet.

Første duel mellem Trump og Biden
Midt i alle disse vigtige nøgletal - som foruden de europæiske også byder på amerikansk ISM-indeks for industrien, der befinder sig på et højt niveau, og fredagens beskæftigelsesrapport, som bliver en vigtig måling på om den amerikanske økonomi underliggende er i bedring - vil al fokus i starten af ugen være på første duel mellem Donald Trump og Joe Biden. Biden fører med 7 procentpoint over Trump i de nationale meningsmålinger, men som grafikken viser, er føringen skrumpet fra omkring 10 procentpoint i juni. Vi går nu ind i slutfasen omkring valget, og her gælder alle kneb. Det bliver nok ikke fløjlshandskerne, der kommer til at præge debatten i aften.