10 spørgsmål, du skal stille dig selv, før du køber et håndværkertilbud
10 spørgsmål, du skal stille dig selv, før du køber et håndværkertilbud
Går du med tanker om at købe et istandsættelsesprojekt, bør du overveje faldgruberne nøje, hvis ikke dit boligkøb skal blive en dårlig investering. Her får du 10 spørgsmål, som kan gøre det nemmere at træffe beslutningen.
Kan jeg finde ud af at renovere en bolig? Orker jeg? Og har jeg overhovedet råd? Det er spørgsmål som disse, du gør klogt i at stille dig selv, hvis du går med tanker om at købe en ældre ejendom og sætte den i stand fra kælder til kvist – også kaldet et håndværkertilbud.
Hvis du hverken besidder evnerne, drivkraften eller økonomien til at nå helt i mål med projektet, kan det nemlig hurtigt blive en dårlig investering. Det fortæller Rasmus Andersen, der er køberrådgiver og medindehaver af Købsmæglerne, en rådgivningsvirksomhed, der varetager købers interesser i boligjagten.
”Hvis man går i gang med en renovering, er det vigtigt, at det ikke bliver for omfattende. Mange går i gang og bliver kvalt i processen, men så bliver det bare en rigtig dårlig investering. For et halvfærdigt håndværkertilbud er der ikke mange købere til. Så skal man i hvert fald være indstillet på, at det fører et tab med sig den dag, man skal sælge igen,” siger han.
Her får du køberrådgiverens anbefalinger til, hvilke spørgsmål du med fordel kan stille dig selv, hvis du går med tanker om at købe og istandsætte et håndværkertilbud.
Hvornår er boligen fra?
Boligens årgang har både stor betydning for, hvad du skal være opmærksom på, inden du går i gang med renoveringsarbejdet, men også for dine fremtidige udgifter til vedligeholdelse af boligen. Bl.a. er ældre huse sjældent særlig godt isolerede, og det koster på varmeregningen. Af samme grund er ældre huse ofte sværere at omsætte igen.
Vidste du, at …
… ældre huse fra omkring århundredeskiftet ofte mangler en fugtspærrer fra soklen og op til murværket? Det betyder, at du skal påregne en del mere til vedligeholdelse af husets facade pga. problemer med fugt i murværket.
Er det en god investering?
Uanset hvilken type bolig du vil købe, er det vigtigt at få belyst, om det er en god investering. For et renoveringsprojekt er det dog især vigtigt, at du sikrer dig, at de forbedringer, du vil lave, er tiden og pengene værd. Helt konkret handler det om, at du for hver krone, du putter i projektet, også gerne skal have en krone tilbage – og meget gerne mere.
Vidste du, at …
… du skal estimere ombygningens omkostninger over for banken, når du ønsker at låne penge til et renoveringsprojekt? Dernæst vurderer banken slutresultatet, og om boligen repræsenterer værdien af såvel købsprisen som ombygningsprisen. Målet er her at få banken til at vurdere boligen til at være mere værd end den forbrugte værdi. Det giver dig nemlig en større friværdi og muligheden for at få et lavere boliglån.
Er huset det rigtige?
Spørg dig selv, er, om boligen lever op til de drømme og planer, du har for fremtiden, men også om boligens stand er for god til at gennemgå en renovering. Det værste, du kan gøre, er at renovere en bolig, hvor tingene egentlig fungerer, men hvor du bare ikke bryder dig om stilen. Er det tilfældet, vil det ofte være en meget bedre investering at finde en bolig, der er ringere – og dermed billigere.
Kan jeg lide husets indretning?
Sørg for at overveje husets planløsning nøje, inden du byder. Selvom det for det meste er muligt at ændre på husets indretning ved at rive vægge ned og bygge nye op, er det alt andet lige nemmere og billigere at købe en bolig, hvor indretningen i højere grad passer til dine ønsker og behov.
Vidste du, at …
… nedrivning af vægge ikke nødvendigvis er et tiltag, der giver dig pengene igen én til én den dag, du ønsker at sælge igen? Selvom du måske har brugt 30.000 kroner på at rive vægge ned og sætte nye op, er investeringen ikke lige så tydelig for køber, som hvis du f.eks. har brugt 50.000 kroner på at installere nyt køkken eller bad.
Skal huset renoveres eller rives ned?
Sørg for at få vurderet skallen på den bolig, du ønsker at renovere, så du er sikker på, hvad der bedst kan betale sig: At lave en gennemgående renovering af boligen eller at rive huset ned og bygge et nyt op fra bunden?
Tip: Er der 500.000 kr. til forskel på at renovere eller rive ned og bygge nyt, vil det formentlig være en bedre investering at rive huset ned og bygge et nyt – også af hensyn til de fremtidige udgifter til vedligehold. Men det kræver naturligvis, at din økonomi kan bære det.
Har jeg råd?
Uanset projektets omfang er det vigtigt at undersøge, hvad det kommer til at betyde for din økonomi at sætte boligen i stand, og du bør også forholde dig kritisk til, om projektet overhovedet er realistisk. Rækker dit budget ikke til hele projektet på én gang, kommer det nemt til at trække tænder ud, fordi der går for lang tid, før du er i mål.
Tip: Bed en håndværker eller en købermægler om at prissætte dine ønsker til forbedringer. Husk også at indregne en buffer, da langt de fleste renoveringsprojekter har en tendens til at blive dyrere end forventet.
Må jeg renovere boligen, som jeg gerne vil?
Går du med tanker om f.eks. at lave et nyt badeværelse eller en tilbygning, skal du sørge for at indhente en byggetilladelse hos din kommune. Selvom du får tilladelse til projektet, bør du dog sikre dig, at byggeriet lever op til de byggeretslige regler, som bl.a. omfatter, hvor tæt på skellet du må bygge.
Dernæst er det vigtigt at få undersøgt, om boligen er erklæret bevaringsværdig eller fredet. Er det tilfældet, kan det nemlig også have indflydelse på, hvilke ændringer du må foretage. Tjek, om din bolig er erklæret bevaringsværdig eller fredet.
Vidste du, at …
… dine byggeplaner (også) kan blive begrænset af ejendommens servitutter? Det er en slags bestemmelser, som f.eks. kan sige noget om, hvor på grunden du må bygge, eller hvilken tagtype du må benytte. Eventuelle servitutter på ejendommen kan en boligadvokat eller en køberrådgiver hjælpe dig med at undersøge.
Kan jeg se mig selv bo der på den lange bane?
Hvis et renoveringsprojekt skal være en god investering, er det vigtigt, at du kan blive boende i boligen i en del år fremadrettet, men også for at du selv når at få glæde af arbejdet. Overvej derfor dine fremtidsplaner, inden du slår til.
Har jeg evnerne?
Selvom du måske har set alle sæsoner af ’Nybyggerne’ og tænker, at du kan lave det meste med hjælp fra YouTube og Google, er det alligevel vigtigt, at du har hænderne skruet godt på, hvis du overvejer at kaste dig over et håndværkertilbud. Har du ikke de rette evner, risikerer du, at tingene ikke bliver lavet ordentligt, og det kan gøre det svært at få pengene hjem den dag, du vil sælge din bolig igen. Købere har nemlig rigtig nemt ved at gennemskue dårligt renoveringsarbejde.
Orker jeg?
Medmindre du planlægger at få professionelle håndværkere til at forestå renoveringsarbejdet, er det vigtigt, at du både besidder tiden og lysten, som det kræver at sætte en bolig i stand. Overvej f.eks., om du gider bruge det meste af din fritid på at sætte dit nye hjem i stand. Derudover skal du spørge dig selv, om du er klar til de op- og nedture, der uundgåeligt vil opstå undervejs i et renoveringsprojekt – også selvom du bruger håndværkere.
Vil du gerne have mere inspiration til boligjagten? I nedenstående artikel får du køberrådgiverens bedste tips til, hvordan du står stærkest i en budsituation.
Skal vi hjælpe med dit boligkøb?
Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.