Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →
5 faste udgifter, der følger med dit boligkøb
5 faste udgifter, der følger med dit boligkøb

Med titlen som boligejer medfølger en lang række faste udgifter, som er vigtige at tage højde for i dit kommende budget. Få et overblik over dem her.
Overvejer du at gå fra lejer til ejer, er du sikkert opmærksom på de udgifter, der er forbundet med selve boligkøbet og boligfinansieringen. Men udover låneomkostningerne er der også en række andre faste udgifter forbundet med at blive boligejer. Udgifter, som afhænger af alt lige fra boligens størrelse og stand til alder og beliggenhed.
Nedenfor får du et overblik over, hvilke typer af faste udgifter der er forbundet med at eje fast ejendom, så du kan forberede din økonomi på at blive boligejer.
1. Finansiering
Hvis du skal have finansieret boligen via lån, skal du løbende betale rente, bidrag og eventuelle afdrag. Under ét kaldes dette for ydelse. Hvor meget, du skal betale i ydelse, afhænger blandt andet af, hvor meget du har brug for at låne, og hvilke(t) lån du vælger.
2. Skat
Som boligejer skal du betale skat af din bolig og af din grund – dels til staten og dels til den kommune, du bor i. Til staten betaler du ejendomsværdiskat, og til kommunen betaler du grundskyld – også kaldet ejendomsskat.
Ved ejendomsværdiskat beregner skattevæsenet udgiften ud fra værdien af din bolig i henhold til den offentlige ejendomsvurdering, mens grundskylden bliver beregnet som en promillesats af grundens værdi.
Bemærk, at ejendomsværdiskattens og grundskyldens størrelse udgør et ganske stort beløb, som løbende kan stige.
3. Forsikringer
Som boligejer er det vigtigt at have forsikringerne i orden, så du er dækket ind, hvis der opstår skader eller andre uforudsete hændelser, som kan påvirke din økonomi. Vi anbefaler derfor som minimum at tegne en hus- og indboforsikring samt en lønsikring. Er I et par, anbefaler vi tillige at tegne en livsforsikring.
4 forsikringer, der er gode at have som boligejer
- Husforsikring: Forsikrer hele din ejendom, dvs. selve huset samt eventuelle andre bygninger på din grund, hvis der skulle opstå skader på din bolig forårsaget af eksempelvis indbrud, hærværk, skybrud og brand.
- Indboforsikring: Dækker dit indbo som eksempelvis møbler og tøj ved tyveri samt skader ved brand og vandskade.
- Livsforsikring: Hvis I er et par, anbefaler vi at tegne en livsforsikring, så økonomien ikke giver anledning til bekymring, hvis en af jer pludselig mister livet.
- Lønsikring: Hvis du tvivler på, at du kan fastholde din nuværende levestandard med en indtægt på dagpenge, kan det være en god at tegne en lønsikring. Det giver økonomisk tryghed, hvis du pludselig bliver ledig.
4. Forbrug
For at danne dig et overblik over dine fremtidige udgifter til forbrug, anbefaler vi, at du orienterer dig om, hvor store udgifter sælger årligt har haft til el, vand og varme. Det vil typisk fremgå af salgsopstillingen. På den måde vil du få en idé om, hvor meget du selv kan forvente at forbruge fremadrettet, så du kan tage højde for udgiften i dit budget.
5. Løbende vedligehold
Som boligejer kommer du sikkert ikke udenom at skulle foretage forbedringer i boligen. Vi anbefaler derfor, at du hver måned sætter penge af til vedligeholdelse. Beløbet afhænger af boligens stand, men vi anbefaler, at du som minimum lægger 500 kr. til side om måneden. Derudover kan der være omkostninger til skorstensfejer eller lignende, som du også skal tage højde for.
Skal vi hjælpe med dit boligkøb?
Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.