Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Afdrag eller afdragsfrihed: Hvad skal jeg vælge?

99 · Topfoto

Skal jeg vælge et realkreditlån med eller uden afdrag? Det er formentlig et af de første store spørgsmål, du stiller dig selv, når du skal finansiere din nye bolig. I guiden får du et overblik over nogle af de fordele og ulemper, der er ved det afdragsfrie realkreditlån.

Din økonomi, din risikovillighed og dine fremtidsudsigter. Det er eksempler på ting, du gør klogt i at overveje, når du skal afgøre, om du skal vælge et realkreditlån med eller uden afdrag til at finansiere din bolig.

Vælger du et lån med afdrag, betyder det, at du betaler af på din gæld. Det vil sige, at din gæld bliver mindre og mindre, indtil du til sidst har betalt hele dit lån tilbage. Det kalder man også ’at spare op i sin bolig’. Vælger du et lån uden afdrag, betyder det, at du i en eller flere perioder ikke betaler af på dit lån, men kun betaler renter og bidrag. 

Med et afdragsfrit lån bliver du altså ved med at skylde det samme på lånet i hele den afdragsfrie periode. Når den periode udløber, skal du være opmærksom på, at din ydelse vil stige markant, da du nu har en kortere periode til at afvikle på din gæld. Der er dog både fordele og ulemper ved at vælge et afdragsfrit lån.

✅ 3 fordele ved afdragsfrihed

❌ 3 ulemper ved afdragsfrihed

1. Styrk din pensionsopsparing

Har du stor friværdi i din bolig, og har du ikke i forvejen en optimal pensionsordning via din arbejdsgiver eller privat, så kan du bruge det sparede afdrag ved afdragsfriheden på at optimere din pensionsopsparing.

1. Lånet er dyrere end lån med afdrag

Dit lån bliver samlet set dyrere end et lån med afdrag. Det skyldes, at du skal betale et højere bidrag på lånet i den afdragsfrie periode. Og da både rente og bidrag altid er en procentdel af det, du skylder på dit lån, kommer du samlet set til at betale mere tilbage. Netop fordi din gæld ikke bliver mindre i den periode, hvor du ikke betaler afdrag.

2. Ekstra luft i budgettet

Nogle perioder i dit liv er dyrere end andre. Går du fx på barsel eller går ned i indkomst i en længere periode, kan en pause fra afdragene give den ekstra luft i din økonomi, som du har brug for.

2. Den lave ydelse inviterer til øget forbrug

Det kan friste at forsøde tilværelsen lidt ekstra i den periode, hvor du ikke betaler afdrag. Men øget forbrug bør ikke være dit eneste argument for at vælge det afdragsfrie lån. Det kan nemlig være svært at skrue ned for forbruget, når din afdragsfrihed slutter. Her vil din ydelse nemlig stige markant, da du skal betale gælden tilbage på kortere tid.

3. Gør det, du drømmer om

Har du lav gæld i din bolig, og er din øvrige formue på et passende niveau, kan afdragsfrihed også i den henseende være relevant. Så kan du nemlig i en periode bruge besparelsen på andre ting, som du drømmer om.

3. Stor risiko, hvis din bolig falder i værdi

Da du ikke afdrager på din gæld, risikerer du i højere grad at lide et tab, hvis din bolig er faldet i værdi, når du skal sælge den. Din økonomi bliver altså mere sårbar ved at vælge en periode med afdragsfrihed.

Har du ikke brug for afdragsfriheden, er det derfor som regel klogt at afdrage på din gæld.

Hvor mange år kan jeg have et afdragsfrit lån?

På langt de fleste realkreditlån kan du få op til 10 år med afdragsfrihed. Du kan blandt andet få op til 10 år med afdragsfrihed, hvis du vælger Fastforrentet lån, F-kort eller RenteMax fra Totalkredit.

Vælger du Fastrente+, F-kort+ eller RenteMax+ fra Totalkredit, kan du få op til 30 års afdragsfrihed. Det kræver dog, at dit lån udgør højst 60 % af din boligs værdi.

Publiceret d.
26. januar 2021

Vil du høre mere om dine finansieringsmuligheder?

Så kontakt din rådgiver eller udfyld formularen nedenfor.