Guide: Sådan får du overblik over dit rådighedsbeløb
Guide: Sådan får du overblik over dit rådighedsbeløb
Uanset om du skal låne til en bolig eller ej, er det godt at have overblik over dit rådighedsbeløb, men hvad dækker udtrykket over? Hvordan bliver det beregnet? Og hvorfor er det vigtigt at kende til sit rådighedsbeløb? Få svaret her.
Hvad er rådighedsbeløb?
Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage af dine indtægter, når dine faste udgifter er betalt. Med andre ord, er det altså de penge, som du hver måned har tilbage til at dække de variable udgifter som mad, tøj, fornøjelser og rejser.
Der findes mange forskellige meninger om, hvad faste og variable udgifter dækker over. Nedenfor får du vores bud:
- Faste udgifter, som bør indgå i dit budget: Husleje, forsyning (el, vand og varme), forsikringer, fagforening, A-kasse, transport, tv, licens, internet, mobiltelefon, lån, pension, afvikling af gæld, børnepasning, fritidsaktiviteter og abonnementer
- Variable udgifter, som dit rådighedsbeløbet skal dække: Husholdning, tøj, opsparing, rejser, gaver, personlig pleje og fornøjelser
Hvordan bliver mit rådighedsbeløb beregnet?
Dit rådighedsbeløb bliver beregnet ud fra dine indtægter og faste udgifter. Hvis du vil have styr på dit rådighedsbeløb, anbefaler vi derfor, at du lægger et budget over dine indtægter og faste udgifter. Med et godt budget er det nemmere at få pengene til at slå til, også når der opstår uforudsete udgifter. Samtidig betyder et godt budget, at du har mulighed for at prioritere de ting, der er vigtige for dig at have råd til.
Hvorfor er det vigtigt at kende mit rådighedsbeløb?
Det er vigtigt, at du kender til dit rådighedsbeløb, da det giver en indikation af, om der er balance i din økonomi. Samtidig er dit rådighedsbeløb et afgørende parameter i en bolighandel, da banker og realkreditinstitutter typisk bruger dit rådighedsbeløb til at bestemme, hvor meget du kan låne.
Rådighedsbeløbet er ligeledes et godt redskab til at holde styr på din privatøkonomi. Når du kender dit rådighedsbeløb, kan du også bedre vurdere, hvad du har råd til. Du slipper for pasta med ketchup sidst på måneden, ligesom du ved, hvor dyre gaver du kan give, og hvor mange cafébesøg din privatøkonomi kan bære.
Når du skal købe en bolig, anbefaler vi, at du tager dit nuværende rådighedsbeløb op til revurdering. Spørg dig selv, om du lever det liv, du gerne vil leve: Er der noget, du ville ønske, du havde råd til? Eller kunne du sagtens leve med et mindre rådighedsbeløb? Som din bank står vi klar til at tage de allerførste snakke med dig om, hvad det kræver at i købe en bolig, og hvilken betydning det vil få for din samlede økonomi. På den måde kan vi sammen afgøre, hvor stort et rådighedsbeløb du har behov for fremadrettet.
3 tips til et sundt budget
- Lav en budgetkonto
Har du kun én konto, kan det være svært at spare op og holde overblik over, hvor mange penge du bruger. Bed derfor banken om en ekstra konto, hvor du hver måned kan overføre et beløb, som kun skal bruges til faste udgifter, fx husleje, abonnementer og streamingtjenester. Dette kaldes også en budgetkonto. - Tag højde for større udgifter
Jul, ferier og fødselsdage er tunge poster, der i nogle måneder kan gå hårdt ud over dit rådighedsbeløb. Derfor anbefaler vi, at du i dit budget tager højde for disse udgifter. Dermed bliver din økonomi bliver stabil, også selvom du i nogle måneder har større udgifter end andre. - Få et ekstra betalingskort til mad
Har du tendens til at bruge (for) mange penge på madindkøb og cafébesøg? Løsningen: Lav en særskilt konto med et tilhørende betalingskort, som du udelukkende bruger til indkøb af dagligvarer, takeaway og restaurantbesøg. Det giver dig overblik over, hvor mange penge du faktisk bruger på mad - og mulighed for løbende at justere på dit madbudget.
Hvor meget skal jeg have i rådighedsbeløb for at købe en bolig?
Kravet til rådighedsbeløb ved boligkøb afhænger bl.a. af, hvordan din husstand og livssituation ser ud. Samtidig er der nogen, der kan leve for færre penge, mens andre har brug for flere penge for at leve det liv, der giver værdi for dem.
Vi tager derfor udgangspunkt i, hvordan dit liv og din økonomi har været de seneste år – og kigger på, hvor meget du har været vant til at bruge og sammenholder det med dine ønsker til fremtiden. Vi anbefaler, at du sætter dit rådighedsbeløb realistisk, så du ikke presser din økonomi mere end højst nødvendigt.
Hvor meget skal vi have i rådighedsbeløb som familie?
Anbefalingen til rådighedsbeløb for familier varierer dels efter familiens størrelse og børnenes alder, men derudover kan der også være forskelle fra bank til bank. Samtidig kan der være store individuelle forskelle på, hvor meget eller hvor lidt den enkelte familie har brug for til at kunne leve det liv, der giver værdi for dem. Sammen med din rådgiver kan du finde ud af, hvordan din økonomi ser ud, og hvilke muligheder du har.
Kan vi hjælpe med noget?
Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.