Guide til køb af andelsbolig: Se, hvad du skal du passe på

107 · Topfoto

Andelsmarkedet kan være en uoverskuelig størrelse. Banklån, regnskaber og andelsbeviser. Der er mange ting at holde styr på, og mange ting at sætte sig ind i. Hvor skal man starte? Vi har værktøjskassen fyldt med redskaber, der kan hjælpe dig godt på vej mod et andelsboligkøb.

Andelsboligmarkedet er påvirket af skræmmebilleder om andelsforeninger med stor gæld og dårlige lån. Men selvom der stadig findes uansvarlige andelsforeninger, så husk, at der er et stort flertal af gode, sunde andelsforeninger. Og det er selvfølgelig en af dem, du skal have fundet. Derfor vil denne artikel guide dig, så du ser dig bedre for, inden du finder den helt rette, sunde andelsforening og andelsbolig til dig og dit fremtidige hjem.

Du køber ikke bare en bolig – du køber et fællesskab

Når du køber en andelsbolig, tager du også del i et fællesskab. Et fællesskab hvor beslutningerne om foreningen bliver taget til generalforsamlingerne. Derfor er det en god idé at læse referaterne fra generalforsamlingen igennem, både så du kan danne dig et indtryk af, hvilket fællesskab du køber dig ind i, men også for at blive klogere på de langsigtede planer for foreningen. Husk derfor at være kritisk, når du læser referaterne, fordi du skal kunne se dig selv i de beslutninger, som bliver tager på generalforsamlingerne.

Har foreningen gæld?

Når du køber en andelsbolig, har du faste udgifter til dit boliglån men også til en månedlig boligafgift. Boligafgiften dækker løbende driftsudgifter, skatter og afgifter, vedligeholdelse, administration og finansieringsudgifter.

Når du køber en andelsbolig, er det derfor vigtigt, at du orienterer dig om foreningens gæld, og om der afdrages på gælden. For når du køber en andelsbolig, så køber du dig også ind i foreningens gæld. Afdrager foreningen ikke på gælden, skal du få styr på, hvornår afdragsfriheden udløber, for det vil betyde en stigning af boligafgiften.     

 

Er der store renoveringsprojekter på vej?

Foreningens referater er godt sted at orientere sig. Der kan du læse, om der er planer om et større renoveringsprojekt, det kan f.eks. være et helt nyt tag til mange millioner kr. Er det tilfældet, er det relevant at undersøge foreningens økonomi, for at se om foreningen har en opsparing til projektet, eller om det er nødvendigt at tage et nyt lån. Skal foreningen ud at låne flere penge, kan det betyde, at din boligafgift stiger. Det er dog vigtigt at huske, at de fleste foreninger har sparet op til vedligehold.

Valuarvurdering – a’hvoffor noget?

Er du ikke inde i fagtermerne for andelsboligmarkedet, kan en valuarvurdering lyde som noget man foretager i en by i Rusland. Men det er faktisk ikke så russisk. En valuarvurdering er den mest præcise måde, du kan værdiansætte en andelsbolig på, da den er baseret på en vurdering af, hvad ejendommen skal koste, hvis den blev solgt som udlejningsejendom her og nu. Derfor laves der en reel nutidig vurdering af ejendommen. Vurderingen bliver lavet på baggrund af ejendommens værdi, øvrige aktiver, foreningens gæld og oprindelige indskud fra alle andelshavere. Det er derfor vigtigt at se efter andelsboligens valuarvurdering, da den er med til at bestemme boligens værdi. I den forbindelse er det også vigtigt at undersøge, hvornår der skal laves en ny valuarvurdering, da det kan have betydning for stabiliteten af din boligs værdi.

Udover valuarvurderingen findes der yderligere 2 vurderingsmetoder, anskaffelsesprisen og den offentlige ejendomsvurdering. Anskaffelsesprisen udgør den pris, som foreningen betalte ved stiftelsen. Denne metode bliver primært benyttet ved nystiftede foreninger. En offentlig ejendomsvurdering fastsættes en gang hvert andet år af det offentlige. Denne vurderingsform vil oftest udvikle sig mere jævnt over årene end valuarvurderingen.

Publiceret d.
15. november 2021

Har du brug for hjælp og rådgivning?

Står du og overvejer køb af andelsbolig, og mangler en faglig og kompetent sparringspartner? Så kontakt din lokale Spar Nord, så står vi klar med rådgivning og gennemlæsning af diverse vanskelige dokumenter. Spar Nord kan også hjælpe dig med finde ud af, hvilken type og størrelse af andelsbolig, der passer til dig og din økonomi.