Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →
Overvejer du et forældrekøb? Her er syv skatteregler, du skal være opmærksom på
Overvejer du et forældrekøb? Her er syv skatteregler, du skal være opmærksom på
Går du med tanker om et forældrekøb, er der en række skattemæssige forhold, som du bør være opmærksom på. Vi giver dig her syv centrale regler, som måske kan gøre dig og dit barn klogere på beslutningen.
Forældrekøb er blevet en populær løsning på den udbredte boligmangel i landets største universitetsbyer. Og med rette. For udover at give dit barn et ordentligt sted at bo til en fornuftig husleje kan det måske også kaste en økonomisk gevinst af sig, når lejligheden en dag skal sælges.
Vi giver dig her et overblik over, hvilke skatteregler du bør være opmærksom på i forbindelse med et forældrekøb.
1. Opret en konto til din forældrelejlighed
Når du køber en lejlighed med henblik på at leje den ud, vil du som udgangspunkt blive betragtet som selvstændig erhvervsdrivende. Det gælder både, når lejer er dit barn eller en fremmed. Det betyder, at du skal holde et separat regnskab for din lejlighed, som skal angives i en separat del af din årsopgørelse.
Derfor kan det være en god idé fra starten at oprette en separat konto til din forældrelejlighed. På den måde kan du danne dig et bedre overblik over økonomien.
2. Benyt dine fradragsmuligheder
Den såkaldte virksomhedsordning, som mange benytter til beskatning af deres forældrekøb, er ændret. Med ændringen er det ikke længere muligt at trække renteudgifterne på boligens gæld fra i din bruttoindkomst. Dermed er brugen af virksomhedsordningen ved forældrekøb kun interessant for dig, hvis du eksempelvis har egen virksomhed registreret i virksomhedsordningen.
Er du ikke i forvejen erhvervsdrivende, vil din forældrelejlighed blive beskattet efter personskatteloven. Det betyder, at over- eller underskud af din udlejning beskattes på samme måde, som når du modtager din løn. Du har dog stadig mulighed for at fratrække renteudgifter samt dit ejerforeningsbidrag, ejendomsskatter og vedligeholdelsesudgifter. Du skal heller ikke betale ejendomsværdiskat.
3. Træk istandsættelser fra
Du kan kun få fradrag for udgifter til ”vedligeholdelse” og ikke til ”forbedringer” af din forældrelejlighed. Og det kan somme tider være vanskeligt at sondre mellem de to. Men helt kort er der tale om en forbedring, når man sætter lejligheden i bedre stand, end den var ved købet.
Det kan også være en god idé at planlægge istandsættelsen. Der gælder nemlig særligt gunstige skatteregler de tre første år, du ejer boligen. Her kan udgifter til istandsættelse, som ikke overstiger 25 procent af årslejen (ekskl. varmebidrag), nemlig fratrækkes som vedligeholdelse. Og udnytter du ikke det fulde fradrag det første år, kan det overføres til de to kommende år.
4. Få hjælp til pligterne og scor skattegevinst
Udover at deles om de måske lidt triste husholdningspligter kan det også være en skattemæssig fordel for dit barn at fremleje et eller flere værelser. Lejeindtægterne ved fremleje er nemlig skattefrie, så længe den månedlige husleje ikke overstiger to-tredjedele af den leje, dit barn betaler til dig som forælder.
5. Sæt ikke huslejen for lavt
Du kan frit bestemme, hvor meget du vil opkræve dit barn i husleje. Du kan dog ikke bestemme, hvor meget du skal betale skat af. I dit skatteregnskab skal du nemlig opgøre en lejeindtægt svarende til markedslejen i det pågældende boligområde.
Sætter du alligevel huslejen lavt, skal du være opmærksom på, at forskellen mellem den reelle leje og markedslejen vil blive opfattet som en gave. Og den slags kan udløse en gaveafgift, hvis den samlede gave vel at mærke overstiger det skattefrie bundfradrag.
6. Lad barnet købe lejligheden fra starten
Vil du på et tidspunkt sælge din forældrelejlighed, er der ligeledes regler, du bør være opmærksom på. Det gælder både, når du sælger til dit barn eller til en fremmed. I begge tilfælde vil avancen på salget nemlig blive beskattet.
Det kan du dog komme uden om, hvis barnet til at starte med køber lejligheden selv. Her kan du som forælder spæde til med eksempelvis kontante gaver, arveforskud eller et rentefrit familielån. Det kan dog betyde, at dit barn ikke kan få boligsikring, men til gengæld kan lejligheden sælges skattefrit.
7. Husk særregler for andelsboliger
Andelsboliger er ofte et billigere alternativ til en ejerlejlighed. Her skal du dog være opmærksom på, at du som andelshaver ikke ejer boligen, men kun har brugsretten til den. Og det er vigtigt at huske på, når der er tale om et forældrekøb. Ejer du som forælder andelsbeviset, sidestilles udlejningen til dit barn nemlig med fremleje af boligen.
Det er derfor en god ide at tjekke, om fremleje er tilladt af den pågældende andelsboligforening. Et eventuelt overskud ved udlejningen skal skrives i rubrik 20 på årsopgørelsen og beskattes som personlig indkomst.
Noget for dig?
Tag en uforpligtende snak med os. Hvad end du lige har startet processen eller er startet for længst, så er vores rådgivere klar til at hjælpe dig. Hos os er de gode råd gratis.