Disse regler gælder, når børn og unge under 18 år investerer
Disse regler gælder, når børn og unge under 18 år investerer
Det er i stigende grad blevet populært at interessere sig for aktier og investeringer – og investeringslysten har da også spredt sig til børn og teenagere. Derfor har vi samlet et overblik over de regler, som du skal kende til som forælder, hvis du gerne vil hjælpe dit barn med at investere.
Har du en teenager i huset, som gerne vil investere en bid af sin løn fra et fritidsjob i aktier eller investeringsfonde? Eller måske dit barn gerne vil prøve at investere en mindre sum af opsparingen i aktier fremfor at have dem stående på bankkontoen?
Hvis det er tilfældet, så læs med her. Vi har samlet et overblik over de væsentligste regler, som du skal have styr på, hvis dit barn under 18 år gerne vil åbne et aktiedepot og begynde at investere.
1. En mindreårig kan ikke selv handle aktier og andre værdipapirer
Børn og unge under 18 år kan ikke selv åbne et aktiedepot for eksempelvis at investere deres lommepenge i aktier. Hvis du derfor har et barn eller en teenager i huset, som gerne vil prøve at købe aktier eller andre værdipapirer, kræver det din underskrift og således samtykke – og det gælder både for aktiedepoter i banken og via investeringsplatforme.
Hvis du som værge vil hjælpe et barn med at investere, kan der eksempelvis oprettes et depot i den unges navn i banken. Når barnet fylder 18 år, bliver det muligt at investere på egen hånd.
2. Udbyttet bliver beskattet
Når dit barn investerer med hjælp fra dig, vil det – selvom det reelt er dig som voksen, der handler værdipapirerne – være dit barn, som bliver beskattet. Det hænger sammen med, at du som forælder handler på vegne af dit barn under 18 år.
Det gælder dog ikke for investeringer, som bliver givet i gave. Her bliver mindreårige kun beskattet af kursgevinster, mens du som gavegiver skal betale skat af udbyttet – medmindre investeringerne foretages via en aktiesparekonto, hvor udbytter også bliver beskattet hos barnet.
I nogle tilfælde såsom køb af aktier via akkumulerende investeringsfonde vil afkastet blive betragtet som kapitalindkomst, og her kan dit barn bruge sit personfradrag og således ikke blive beskattet.
3. Beskatningen varierer afhængigt af investeringsmåden
En anden ting, som man skal have for øje – uanset om man er ung investor eller voksen – er, at beskatningens størrelse helt og holdent afhænger af, hvordan investeringen bliver foretaget.
Hvis du sammen med dit barn vælger et direkte køb af aktier og gør det gennem en aktiesparekonto, vil det være 17 procent af afkastet, som skatten udgør. Derimod vil beskatningen minimum være 27 procent, når der handles via et åbent depot i eksempelvis banken.
Lad os hjælpe dig
Vi anbefaler, at du tager kontakt til din bankrådgiver, hvis du gerne vil hjælpe dit barn med at stifte bekendtskab med investeringer. På den måde kan vi sammen finde en løsning, som passer godt til jer.
Om risiko og afkast
Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du kan tabe dele af eller hele din investering.