Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Dos and don’ts til energirenovering: 8 tips fra en byggesagkyndig

 

49 · Topfoto

Skal din bolig fremtidssikres, er energirenovering et vigtigt parameter. Er du i tvivl om, hvad du bør gøre, og hvad du ikke bør gøre i denne proces? Fortvivl ikke. Her får du en byggesagkyndigs bedste tips til energirenovering.

Overvejer du at udskifte dine vinduer, overgå til en grønnere varmekilde eller energioptimere din bolig på anden vis, er det vigtigt, at du gør dig en række forberedelser, inden du går i gang. Især hvis du selv overvejer at stå for det praktiske. Kaster du dig over mere, end du kan gabe over, kan det nemlig få ærgerlige følger – både for dit indeklima og for boligens æstetiske udtryk. 

Det fortæller Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig hos energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS, Danmarks største udbyder af tilstandsrapporter og energimærkning.

”Det er ufattelig vigtigt, at arbejdet bliver udført korrekt, hvis man ønsker at energirenovere sin bolig. Vi har set frygtelige eksempler på følgeskader og energirenoveringer, der ikke virker efter hensigten, fordi folk uden de rette evner har forsøgt at gøre det selv,” siger han.

1. Prøv Energiberegneren

Med Energiberegneren fra Totalkredit kan du ved at indtaste din adresse få konkrete anbefalinger til energiforbedringer, du kan lave i netop dit hjem. Prøv beregneren her.

2. Få besøg af en energikonsulent

En energikonsulent kan hjælpe dig med at udpege behovet for energirenoveringer i din bolig. Et besøg fra en energikonsulent kan også give dig et bud på, hvad de respektive forbedringer kan reducere din varmeregning og din boligs CO2-udledning med.

3. Undersøg muligheden for tilskud

Mange energiselskaber yder støtte til energibesparelser, ligesom du med håndværkerfradraget har mulighed for at trække din arbejdsløn til energiforbedringer fra i skat. Undersøg her, om der er ydes tilskud til din energirenovering.

 

4. Tjek boligens servitutter

Inden du går i gang med et byggeprojekt, er det altid en god idé at sikre dig, at projektet ikke strider imod de servitutter, der gælder for din ejendom. Det er nogle bestemmelser, der blandt andet kan sige noget om, hvor mange vinduer dit hus må have, og hvilken type tegl du må vælge til dit tag.

5. Gennemlæs håndværkernes tilbud

Overvejer du at lade håndværkere stå for energirenoveringen, så husk på, at den billigste løsning ikke altid er den bedste. Sørg derfor for at læse håndværkernes tilbud grundigt igennem, så du er sikker på, hvad der følger med.
 

6. Læg ud med ”de nemme stik”

Gå fortrinsvist efter de lavthængende frugter, som er nemme at gå til, og som har en kort tilbagebetalingstid. Det kan være alt lige fra efterisolering af tagrum og udskiftning af varmekilder til hulmursisolering i ældre huse. Dermed er investeringen hurtigere tjent hjem, og som bonus får du øget komfort i hjemmet.

2 ting, du ikke skal gøre

  1. Afhold dig fra at gøre det selv
    Medmindre du har evnerne til et gør det selv-projekt af denne kaliber, anbefales det, at du overlader energirenoveringen til professionelle. Efterisolerer du fx forkert, kan det efterfølgende give fugtproblemer, som i værste fald kan føre til skimmel- og rådskader.
  2. Spring ikke over, hvor gærdet er lavest
    Har du et gammelt hus, hvor taget skal udskiftes, skal du ikke blot gøre det nemmeste: At hive taget af og isolere, hvad der nu er plads til. Når du alligevel har taget af, kan du med fordel energioptimere huset ved at forøge tykkelsen på skrålofter og dermed få mere plads til isolering. Når tagbelægningen er taget af, er det samtidig meget nemmere at efterisolere tag- og skunkrum.
Publiceret d.
13. juli 2020

Kan vi hjælpe med noget?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.