Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Giv aktier og andre værdipapirer i konfirmationsgave

Puljenyt Investering 070420

Er jagten sat ind på den perfekte konfirmationsgave, men gider du ikke, at elektronik, tøj eller kontanter skal dominere gavebordet? Så har vi samlet nogle anbefalinger til, hvordan du giver en anderledes gave i form af aktier eller andre værdipapirer.

Gadgets, tøj, smykker og kolde kontanter er blandt de mest populære valg, når gaven til konfirmanden skal findes. Men vil du gerne gå i anden retning, eller har du svært ved at finde den helt rigtige konfirmationsgave, er der andre muligheder, som endda kan blive mere værd over tid – nemlig aktier og andre værdipapirer.

- De senere år har vi set, hvordan aktier er blevet mere allemandseje, og diverse podcasts og artikler har givet danskerne en større viden om investering. Derfor kan der også være flere, der har fået øjnene op for muligheden i at give en investering i konfirmationsgave som alternativ til de mere klassiske gaver, fortæller investeringskonsulent i Spar Nord Karsten Brøndum Idskov og tilføjer:

- Derudover kan der være nogen, der kan se en idé i at hjælpe barnet på vej med en konfirmationsgave i form af en investering i eksempelvis kunst, aktier eller designklassikere fremfor at placere pengene i banken til en lav rente.

Er du én af dem, får du her fire gode råd til, hvordan du kan give værdipapirer i gave til konfirmanden – og hvad du i den forbindelse skal være opmærksom på.

1. Overvej gavebeløbets størrelse
Hvis du gerne vil placere gaven i en aktie fremfor at lægge den på konfirmandens gavebord, kan du med fordel overveje, om det kan betale sig at give aktier i forhold til de omkostninger, som er forbundet med investeringen.

- Før du kommer alt for godt i gang med at lede efter en konfirmationsgave på investeringsmarkederne, er en god fingerregel at sammenholde gavebudgettet med købsomkostninger og andre gebyrer. Det vil være ærgerligt, hvis omkostningerne ender med at ”spise” størstedelen af gavens værdi, forklarer Karsten Brøndum Idskov.

2. Giv investeringsgaven via børneopsparing eller børnebørnskonto
Hvis du som forælder eller bedsteforælder vil give værdipapirer i gave til konfirmanden, er der flere muligheder – f.eks. børneopsparingen, mens det også er muligt at investere via en såkaldt børnebørnskonto, hvis eksempelvis børneopsparingen har nået beløbsgrænsen på 72.000 kroner.

- Det er muligt for forældre at indskyde penge på børneopsparingen og investere nemt herigennem, hvis loftet for det samlede indskud eller grænsen for det årlige indskud, som lyder på 6.000 kroner, ikke er nået. Det er også muligt for bedsteforældre med samtykke fra forældrene, fortæller Karsten Brøndum Idskov og tilføjer:

- Herudover er der også børnebørnskontoen, som bedsteforældre og endda også oldeforældre kan oprette med samtykke fra forældrene. Det giver således mulighed for at supplere den almindelige børneopsparing med en ekstra opsparing på op til 60.000 kroner, som kan investeres.

3. Tænk over risikoen, når du vælger gaven
At give værdipapirer i konfirmationsgave kan gøres personligt ved eventuelt at investere i ting, som konfirmanden interesserer sig for, såsom en fodboldklub eller et tøjmærke. Du skal bare være opmærksom på, at enkeltaktier er forbundet med en større risiko end andre alternativer:

- Gaven skal gerne være til glæde for konfirmanden, men du løber også en risiko ved kun at investere i én aktie. Så hvis det skal være sjovt på den lange bane, er det måske en god idé at sprede risikoen ved at investere i flere aktier, en investeringsfond, lave en puljeinvestering eller på anden vis investere bredt. Er du ny som investor, vil jeg også anbefale, at du tager en snak med din bankrådgiver om investering for at komme ordentligt i gang, forklarer Karsten Brøndum Idskov og tilføjer:

- Er du ikke forældre eller på anden vis værge for barnet, skal du samtidig være opmærksom på, at købet af aktien skal foretages i barnets CPR.nr. Hvis du ikke på forhånd vil involvere forældrene eller værgen i gavekøbet, kan du med fordel lave et gavekort med penge til den eller de aktier eller værdipapirer, som pengene skal gå til. Du kan også gøre det mere åbent ved at lade barnet vælge, hvordan pengene skal investeres. På den måde får de også mere indflydelse på gaven.

4. Snak med konfirmanden om, at gaven kan stige og falde i værdi
Investeringsgaver kan både blive mere eller mindre værd med årene. Derfor anbefaler vi, at du som gavegiver forholder dig til det og tager en snak om det med konfirmanden:

- Det er naturligvis givet, at aktier og andre værdipapirer både kan udvikle sig til at blive en større eller mindre gave – og det er noget, som du skal have in mente. Det kan du med fordel tage en snak med konfirmanden om, ligesom det også kan være en anledning til at introducere dem til privatøkonomi og investering, slutter Karsten Brøndum Idskov.

Publiceret d.
10. april 2022