5 tips til at integrere ansvarlighed og bæredygtighed i dine investeringer

69 · Topfoto

Hvordan kan man sikre at ens investeringer ikke gør skade på klima, miljø og andres menneskers rettigheder? Det kan du blive klogere på her.

Det føles godt at tjene penge på sine investeringer. Men det føles måske endnu bedre, hvis man samtidig ved, at investeringer følger internationale principper for ansvarlig investering og måske også investeres i virksomheder, der kan betragtes som bæredygtige. Så hvorfor ikke lade dine investeringer gå hånd i hånd med dine bæredygtighedspræferencer?

I dag følger de fleste pensionskasser og pengeinstitutter de bredt anerkendte FN-principper for ansvarlig investering. Det betyder bl.a., at de i deres investeringsproces tager højde for internationale standarder for fx menneskerettigheder og anti-korruption samt integrerer ESG-forhold i investeringsprocessen. Dog er det vigtigt at holde sig for øje, at ansvarlig investering ikke betyder, at der udelukkende investeres i bæredygtige investeringer. Modsat ansvarlig investering, der beskriver investeringsprocessen, er bæredygtige investeringer et udtryk for, at de enkelte investeringer bidrager positivt til bæredygtig udvikling.

5 tips til, hvordan du investerer både ansvarligt og bæredygtigt

  1. Investér i virksomheder, der støtter FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling: Ved at investere i virksomheder, der støtter FN’s verdensmål, kan du være med til at fremme virksomheder, som tager ansvar for at løse nogle af verdens største udfordringer, såsom afskaffelse af fattigdom og bekæmpelse af klimaforandringer.
  2. Investér i virksomheder med en troværdig klimaplan: Ved at investere i virksomheder med en troværdig klimaplan, kan du støtte virksomheder, der igennem deres arbejde støtter op om Parisaftalens mål og omstillingen til et klimaneutralt samfund.
  3. Investér i virksomheder, der rapporterer om bæredygtighed: Åbenhed og transparens om virksomheders påvirkning, risici og muligheder i forbindelse med omstillingen til en mere bæredygtig økonomi er vigtigt for dig som investor. Det giver mulighed for at træffe veloplyste beslutninger og investere i virksomheder, der støtter bæredygtig udvikling.
  4. Investér i fonde med fokus på bæredygtig udvikling: Ved at investere i fonde, der har et dedikeret fokus på bæredygtig udvikling, er du i højre grad sikret, at fonden prioriterer selskaber, der bidrager til den bæredygtige omstilling, herunder klimaomstillingen.
  5. Undgå investeringer, der strider mod internationale konventioner: Gør din research, før du investerer, især når det gælder virksomhedernes overholdelse af internationale konventioner, herunder menneskerettigheder. Investér kun i virksomheder, som du kan stå inde for.

Om risiko og afkast

Finansielle instrumenter som f.eks. aktier, obligationer og fonde kan både stige og falde i værdi. Og selvom langsigtede investeringer historisk har givet et positivt afkast, er der en risiko for, at du kan tabe dele af eller hele din investering.

Investér nemt og ansvarligt i overensstemmelse med dine værdier

Selvom de fem tips giver en indikation af, hvilke virksomheder du bør investere i, kan det nogle gange være svært at gennemskue, hvilke virksomheder der lever op til disse krav. Heldigvis behøver det ikke at være kompliceret. Når du vælger investeringsprodukter eller investeringsforeninger, bør banken eller udbyderen gøre information om integrationen af bæredygtighed nemt tilgængelig på deres hjemmeside. Specifikt skal du lede efter sektionen "Bæredygtighedsrelaterede oplysninger". Hvis du ikke kan finde den, anbefaler vi, at du kontakter din rådgiver eller investeringsforeningen.

Er du nysgerrig på, hvordan du kommer i gang med at investere? Du er blot et enkelt klik fra en artikel om, hvor nemt det er at komme i gang.

Publiceret d.
8. november 2023

Skal vi hjælpe med din investering?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og få din investering til at vokse.