Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →
Det gode generationsskifte
Det gode generationsskifte
Der er mange ting at tage stilling til, når næste generation skal overtage familievirksomheden. Ikke kun for virksomhedens skyld – også for familiens. Start med at overveje disse ti ting.
Start tidligt
Begynd overvejelserne i god tid – faktisk tager det gode generationsskifte i gennemsnit 7 år. Og det kan koste dyrt at gå for sent i gang. Det er særligt skattereglerne, der kræver rettidig omhu og god forberedelse. Men det kræver også sin ejer at modne en virksomhed til et generationsskifte. Derfor er det en god idé med en langsigtet tidsplan for generationsskiftet.
Forestil dig drømmescenariet
Når du begynder at overveje mulighederne for et generationsskifte, bør du også tænke over, hvordan den ideelle verden ser ud, når du afstår dit livsværk. Overvej hvem du helst ser overtage virksomheden? Hvornår? Og til hvilken pris? Og overvej, om du fortsat skal have en rolle i virksomheden, eller om du er klar til at slippe den.
Tal med dem, der har prøvet det før
Brug dit netværk! Du er helt sikkert ikke den første, der skal overdrage din virksomhed. Brug deres erfaringer – de kan særligt være gavnlige, hvis de også kender dig og din virksomhed.
Værdiansæt og sæt prisen rigtigt
For at sikre en pris, som både passer til dine forventninger og fremtidsplaner – og som samtidig sikrer dine arvetagere et godt udgangspunkt for at drive virksomheden videre, skal I have en værdiansættelse. Det er jeres garant for, at I finder en pris, der er fair for alle. Det er i øvrigt også et område, som SKAT har megen fokus på.
Få styr på finansieringen
Afhængig af virksomhedens volumen, ejendomme og øvrige aktiver kan generationsskiftet som udgangspunkt finansieres på fire måder; Enten ved hjælp af kapitalnedsættelse for sælgers penge, med købers penge eller med lånte penge – eller ved at kombinere disse.
Få styr på skattereglerne
Der er forskellig beskatning afhængigt af, hvordan og hvornår I tilrettelægger ejerskiftet. Desuden er SKAT særligt opmærksom på formaliteterne ved handel mellem familiemedlemmer. Derfor skal I starte I god tid og sørge for at få kvalificeret rådgivning, så alle parter får mest muligt ud af dit livsværk.
Klargør organisationen
Det tager tid at modne en virksomhed til et generationsskifte. Både ledelsesmæssigt og kulturelt. Du og dine arvetagere bør overveje, om skiftet kræver en ny ejerstruktur, og om I har brug for at indsætte en bestyrelse. Ofte påvirker det generationsskiftede virksomheders økonomi positivt at have en professionel bestyrelse.
Klæd dig selv på til dit nye liv
Det er ikke kun virksomheden, der har store ændringer i sigte. Din hverdag ændrer sig også, når du giver nøglerne til dit livsværk videre. Husk at tænke på, om du klar til dit nye liv? Hvordan drømmer du om at tilbringe dit otium? Har du sparet op til pension? Og hvordan får du dine midler til at matche dine fremtidsplaner?
Klargør arvetagerne
Det er et stort ansvar at drive en virksomhed. Og der er forskel på at være specialist og virksomhedsejer. Derfor kan det være nødvendigt at kompetenceudvikle arvetagerne – enten med en oplæringsperiode eller med uddannelse.
Få styr på testamente og fremtidsfuldmagt
Måske er du ikke klar til at afstå din virksomhed inden for de næste 7 år. Men skulle omstændighederne ændre sig, er det godt at have testamentet og fremtidsfuldmagten på plads, så du sikrer, at generationsskiftet bliver gennemført på bedst mulige vis.