Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →
- Nyheder
- Nå det inden nytår: 5 tips der kan optimere din skat
Nå det inden nytår: 5 tips der kan optimere din skat

Inden året rinder ud kan det være en god idé at give dine skatteforhold en ekstra tanke. Årsskiftet er nemlig deadline, hvis du ønsker at få det optimale ud af dine skatteforhold og fradragsmuligheder. Her får du 5 tips til at optimere din skat for det forgangne år.
Familiebesøg, gaveindkøb og småkagebagning. December er en travl måned for de fleste, men det kan alligevel være fornuftigt, at du afsætter lidt ekstra tid til at gennemgå dine skatteforhold. Inden årsskiftet, er der nemlig flere ting, du kan gøre, hvis du vil nedbringe din skat for det forgangne år, forklarer konsulent hos Spar Nord Michael Mehlsen Sørensen:
- Hvis man ikke er opmærksom på en række beskatning- og fradragsforhold inden årsskiftet, risikerer man at gå glip af flere økonomiske fordele, der kan have betydning for privatøkonomien. Det er derfor en god idé nøje at gennemgå fx fradrag, pension og investeringer inden nytår, da der kan gemme sig store besparelser, som kan give lidt ekstra luft i budgettet.
Derfor får du her fem råd til, hvilke skatteforhold du med fordel bør tjekke inden det nye år.
1. Indbetal til din pension
Reglerne på pensionsområdet betyder, at det fradragsmæssigt er attraktivt at indbetale til pension. Derfor kan du med fordel være opmærksom på at justere dine pensionsindbetalinger inden årsskiftet.
Indbetaler du til ratepension eller livrente, får du automatisk et årligt fradrag, som du med fordel kan gøre brug af. Derudover er der også mulighed for at få et ekstra pensionsfradrag for pensionsindbetalinger. Hvor meget du kan få i ekstra pensionsfradrag, afhænger af om der har mere end 15 år til folkepensionistalderen eller du har færre end 16 år til, du når folkepensionistalderen.
Tjener du mere end normalt i en periode, kan du med fordel skrue op for indbetaling til pension for at gøre brug af det ekstra fradrag inden årsskiftet. Det kan især være fordelagtigt for livsvarige livrenter, da de ikke er underlagt et beløbsloft.
Her kan du blive klogere på fradragssatser og beløbsgrænser.
2. Overvej at sælge dine tabsgivende aktier
Har du aktier, der er faldet i værdi, kan du overveje at sælge dem, da aktietab modregnes i eventuelle aktiegevinster, som du skal betale skat af.
Aktietab modregnes i beskatningen af aktieindkomsten, så der er altså mulighed for at få en skattelettelse, hvis du sælger tabsgivende aktier inden årets udgang. For at kunne bruge fradraget, er det et krav, at både aktietab og aktieindkomst stammer fra aktier, som er handlet på lige vis. Fx fra aktier, der er handlet på et reguleret marked - det der før hed børsnoterede aktier.
Vær dog opmærksom på, at tabet af dine aktier først bliver reelt i det øjeblik, du sælger dem. Overvej derfor en ekstra gang om, du ønsker at sælge dem.
3. Indbetal din restskat
Viser det sig, at du har betalt for lidt i skat og skal betale restskat, kan det være en god idé at gøre det inden, året er omme. Det skyldes, at du ved frivilligt at indbetale gælden inden årets udgang, undgår renter og procenttillæg, som vil blive tilskrevet restskatten fra årsskiftet og frem til den dag, du betaler den.
Vær opmærksom på, at restskatten er omfattet såkaldte dag-til-dag-renter.
4. Gør brug af skattefrie gaver og økonomiske håndsrækninger
Mange vil nok mene, at gaver er fast inventar i juletiden. Men ønsker du at være ekstra rundhåndet i julen, er der flere skattemæssige fordele, der kan være værd at være opmærksom på.
I hvert regnskabsår er det muligt at give afgiftsfrie kontantgaver til familiemedlemmer og til svigerbørn. Afgiftsfrie kontantgaver kan bruges som en økonomisk håndsrækning, men også som et forskud til arven eller som indbetaling på en børneopsparing. Bliv her klogere på, hvor meget du kan give i pengegave uden at skulle betale gaveafgift.
Det er desuden muligt at få fradrag for økonomiske donationer til velgørende organisationer. Du skal dog være opmærksom på, at det er organisationen, der skal indberette donationen til Skattestyrelsen, og at fradraget ikke gælder kontingentbetaling.
5. Vær sikker på, at dit kørselsfradrag stemmer
Når du alligevel er i gang med at rette dine skatteoplysninger, kan du med fordel tjekke om oplysninger om dit kørselsfradrag er udfyldt korrekt.
Kørselsfradraget er opgjort efter, hvor langt du har til og fra din arbejdsplads og gælder kun, hvis du har over 24 kilometer (over 12 km hver vej).
Tip: Skattestyrelsen regner som udgangspunkt efter, at du arbejder 216 dage om året. Har du flere eller færre arbejdsdage, skal du huske selv at oplyse det.