Så lidt kan du nøjes med at vide om pension

64 Topfoto

Pension er kedeligt, det er lysår ude i fremtiden og det kan sikkert sagtens vente til en anden dag. Eller kan det? Her er de få og enkle ting, du skal vide for ikke at falde igennem, når dine venner spørger eller når du en dag ikke arbejder mere.

Pension er din løn, når du ikke arbejder mere

Det synes langt væk, men når dit arbejdsliv en dag slutter, slutter lønnen jo så også. Så den dag bliver med statsgaranti en del bedre, hvis du ved, at pengene fortsætter med at komme ind hver måned i form af udbetalingerne fra din egen pensionsopsparing.

Folkepensionen er næppe nok

Men behøver du virkelig oprette din egen pension, når du betaler skat og kan modtage folkepension? Tager samfundet sig ikke af dig? - Måske. For folkepensionens eksistens og størrelse afgøres politisk, og ingen ved, hvordan den ser ud den dag, du går på pension. Du står langt bedre ved at sikre dig selv, og der er ingen folkepensionister, der synes, at folkepensionen er for høj. Folkepensionens grundbeløb er i dag 6.927 kr. før skat om måneden og eksklusive eventuelle tillæg. Tænk lige over, hvor meget husleje, transport, grillkul og ferie, du får for det.

Bliv ekspert på fem minutter

Hvis du nu pludselig er blevet interesseret, er der gode nyheder. Det er nemlig let at blive den, der ved noget og kan tale med, når de kedeligste af vennerne taler om pension. Du skal bare kende de tre mest almindelige former for pension. De kommer her:

  1. Aldersopsparing: Det sexede og dynamiske navn dækker over en ordning, hvor du gennem arbejdslivet sparer op til at give dig selv en pose penge på én gang eller i mindre portioner, når du går på pension. Aldersopsparingen giver ikke skattefradrag, men den beskattes så heller ikke, når den udbetales. Den er meget fleksibel, og du kan udskyde udbetalingen af den i op til 20 år efter, du er gået på pension. Du kan indbetale 9.100 kr. pr. år indtil 7 år før din folkepensionsalder. Herefter kan du indbetale mere, aktuelt 58.900 kr. pr. år. Aldersopsparingen er lidt overset, men giver faktisk god mening for de fleste, da den ikke har samme modregninger i sociale ydelser, som de øvrige pensionsopsparingsprodukter.
  2. Ratepension: Ratepensionen er en pensionsopsparing, der, som navnet antyder, udbetales i månedlige rater over en række år af din pensionstilværelse. Ratepensionen er trods navnet interessant, for den giver fuldt skattefradrag for indbetalinger op til 63.100 kr. pr. år. Til gengæld beskattes du af udbetalingerne, når du hæver den. Betaler du topskat, er ratepensionen derfor specielt interessant, fordi du får fradrag i topskatten under indbetaling, men betaler formentlig ”blot” bundskat ved udbetalingen.
  3. Livrente: Den sidste pensionstype, du skal kende, er livrenten. Med en livrente kan du indbetale så meget, du vil og få fuldt skattefradrag for det hele. Den udbetales i månedlige rater fra din pension til din død, og du beskattes af udbetalingerne. Men hov, stop, siger du sikkert nu. Hvad nu, hvis man dør, før man har fået det hele udbetalt? Er livrenten ikke et væddemål med døden og hvem får så resten af ens opsparing? Hvis man dør uventet tidligt og har penge tilbage på opsparingen, udbetales pengene til de efterladte, som du har begunstiget på forsikringen. Livrenten er god, hvis du betaler topskat eller hvis du pludselig får mange penge ud, som du ikke skal bruge nu. Det kunne være en bonus eller overskuddet fra salg af virksomhed, som du så kan gemme og undgå beskatning af her og nu.

Læser du med endnu?

Imponerende. Så kommer der lige lidt af det, du egentlig ikke gider at høre: Det første er selvfølgelig, at det aldrig er for sent. Selv om din ungdom kun er tilbage i sjælen, giver det faktisk god mening at gå i gang, uanset alder. Det andet er, at ingen nogensinde har fortrudt at have sparet op til pensionen.
 

Nu, hvor du ved alt

Du er nu velorienteret og vidende om pensionens vigtigste begreber. Er det så ikke på tide, at tage en snak med en anden ekspert, som fx din rådgiver. Din rådgiver kan tage dig skridtet videre og rådgive dig om, hvilke af pensionerne, der passer til dig lige nu og om, hvordan du optimerer dem gennem livet.

Publiceret d.
5. januar 2024

Skal vi hjælpe med din pensionsopsparing?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive og gøre din pensionsopsparing større.