Nykredit offentliggør købstilbud på Spar Nord. Er du kunde eller aktionær i banken, kan du læse mere om udmeldingen her →

Sådan får du økonomien til at hænge sammen som studerende

79 · Topfoto

Som studerende har du sikkert meget andet spændende at bruge din tid på end din økonomi - men en dårlig økonomi kan give anledning til mange bekymringer og begrænsninger. Hvordan du kan få økonomien til at hænge sammen som studerende, kan du blive klogere på her.  

Som studerende kan det være et større puslespil at få økonomien til at gå op. Der skal både være penge til husleje, mad, forsikringer, studiebøger, fitness, telefon og andre småfornøjelser. Her får du vores råd til, hvordan du kan få økonomien til at hænge sammen som studerende.

Ansøg om SU

Som studerende i Danmark er du berettiget SU, når du studerer på en SU-berettiget uddannelse. Størrelsen på din SU afhænger blandt andet af din alder og boligsituation. Du kan læse mere om betingelserne for at modtage SU, SU satser og om at søge SU på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

Få et studiejob

Som studerende må du gerne have et job ved siden af din uddannelse til at forsøde din tilværelse. Du skal dog være opmærksom på, at når du får SU, er der grænser for, hvor meget du må tjene på dit studiejob - det kaldes for dit fribeløb. Der findes flere forskellige satser for, hvor meget du må tjene ved siden af din SU. Bemærk, at satsen kan ændre sig fra år til år. Du kan holde dig opdateret på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

Søg økonomisk støtte

Bor du i en lejebolig, har du mulighed for at ansøge om boligstøtte, som er et skattefrit tilskud fra det offentlige. Det er dog værd at påpege, at ikke alle kan få boligstøtte, da det afhænger af husstandens samlede indkomst og formue. Om du er berettiget boligstøtte, kan du læse her.

Læg et budget

For at få dine penge til at række hele måneden, anbefaler vi, at du lægger et realistisk budget for indtægter, udgifter og variable udgifter, og holder dig til det, så dit forbrug ikke løber løbsk. På denne måde sikrer du, at du har råd til at betale dine regninger og har penge til hele måneden. 

Et budget vil give dig overblik over:

  1. Dine udgifter (f.eks. boligleje, fitness, telefon, forsikringer, tv-tjenester, el, vand og varme) 
  2. Dine indtægter (f.eks. løn, SU og boligstøtte)
  3. Dine variable udgifter (f.eks. tøj, mad, cafebesøg)

Når du skal i gang med budgetplanlægningen, anbefaler vi, at du snakker med din bankrådgiver om at få oprettet en budgetkonto. Det skyldes, at nogle regninger skal betales pr. kvartal og andre én gang årligt, hvorfor nogle måneder er dyrere end andre. Med en budgetkonto vil alle årets udgifter deles ligeligt ud på 12 måneder, hvor du betaler et fast beløb ind på kontoen hver måned. Med en budgetkonto slipper du altså for at bekymre dig om dyre regninger, da de allerede er lagt ind i dit årlige budget. 

Husk, at dit budget skal tilpasses løbende, når der sker ændringer i dine indtægter og udgifter.

Udover at få oprettet en budgetkonto anbefaler vi, at du tilmelder dine faste udgifter til Betalingsservice, så pengene automatisk trækkes på din budgetkonto. På denne måde slipper du for at bekymre dig om at huske at betale dine regninger.

Udvekslingsophold

Som studerende har du ofte mulighed for at tage et semester eller et praktikophold i udlandet. Har du besluttet dig for at tage et udvekslingsophold i udlandet, har du sikkert en lang række spørgsmål. Læs om alt lige fra, hvordan du skal gribe processen an, hvad et ophold koster til, hvordan opholdet skal finansieres her.

Publiceret d.
27. marts 2024

Kan vi hjælpe med noget?

Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.