Guide: Jeg skal flytte hjemmefra
Guide: Jeg skal flytte hjemmefra
Når du skal flytte hjemmefra, får du frihed til selv at bestemme – men med friheden følger også et stort ansvar. Du skal tage vare på dig selv, din økonomi, din husholdning og alle dine ejendele.
At flytte hjemmefra er en tid, hvor der er meget at tænke over: forsikring, økonomi og møbler – og det kan være ret uoverskueligt at danne sig et overblik over alt det praktiske. Men hvad er godt at vide inden flyttekasserne bliver pakket for første gang? Det giver vi dig en guide til her.
Hvor skal jeg bo?
Der er mange ting, der er værd at tage med i overvejelserne, når du skal finde ud af, hvor du ønsker at bo. En af de helt store overvejelser er, hvor din uddannelse eller job ligger kontra, hvor du ønsker at bo. Men ligesom med så mange andre ting, handler det om, at du skal gøre op med dig selv og mærke efter, hvad der er vigtigst for dig. Nedenfor finder du 5 spørgsmål, som kan hjælpe dig med at komme skridtet nærmere din nye bopæl:
- Er det vigtigt for mig at bo tæt på min uddannelse eller arbejde og undgå offentlig transport?
- Vil jeg hellere have mere luft i økonomien ved at bo længere væk fra de større byer?
- Vil jeg bo tæt på mine venner?
- Skal jeg bo tæt på bylivet for at være glad?
- Vil jeg bo alene eller sammen med andre?
Tip: Husk, at det formentlig er for en kort periode og ikke et sted, du skal kunne se dig selv bo mange år i fremtiden.
Lav et flyttebudget
Ved enhver flytning er der mange ting, du skal have styr på - og specielt når du skal flytte fra dit barndomsværelse ind i din allerførste bolig som voksen. Her skal du ofte starte
fra bunden med indkøb af møbler, køkkengrej mv. Det er derfor en god idé at spare op i god tid før din flytning.
Der kan også være udgifter forbundet med selve flytningen. Vi anbefaler derfor, at du laver et flyttebudget, hvor du sætter penge af til møbler, køkkengrej, flyttebil, og hvad du ellers måtte have behov for.
Når du flytter hjemmefra, er du selv ansvarlig for, at alle regninger bliver betalt. Samtidig er du selv ansvarlig for din økonomi, og skal sikre, at du altid har penge – også sidst på måneden.
Vi anbefaler, at du lægger et budget, så du får skabt et overblik over dine indtægter og faste udgifter. På denne måde har du overblik over, hvad du hver måned har til rådighed til at bruge på tøj, fest, cafébesøg og meget andet. Brug budgetskabelonen her til at danne dig et overblik.
🍔 Mad: Sæt et fast beløb af til mad, så du er sikker på, at der også er penge til måltiderne sidst på måneden.
🤕 Forsikringer: Du skal huske at sætte penge af til forsikringer. De to vigtigste er en ulykkesforsikring og en indboforsikring.
En ulykkesforsikring dækker dig, hvis du kommer kommer ud for en ulykke og kommer til skade. Indboforsikringen dækker dine ejendele ved for eksempel tyveri. Indboforsikringen indeholder også en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du gør skade på andre eller andres ejendele.
Er du i tvivl om, hvilke forsikringer, der passer til dig? I Spar Nord samarbejder vi med Privatsikring, der giver studerende 10% rabat, når du samler din ulykkes- og indboforsikring. Her kan du læse mere om Privatsikrings studierabat.
📱Mobilabonnement: Tjek hos dit mobilselskab, hvor meget du betaler i abonnement hver måned.
💻 Internet: I mange studieboliger er internettet medregnet i huslejen. Bor du i en almindelig lejebolig, skal du huske at afsætte penge til denne post.
📚 Studiebøger: Er du studerende, skal du medregne omkostninger til studiebøger i dit budget. Antallet af studiebøger afhænger af uddannelse og semester. Husk, at du ofte kan købe bøgerne brugt eller låne dem på biblioteket.
⚽️ Fritidsinteresser: Går du til sport eller andre fritidsinteresser, skal disse udgifter naturligvis også medregnes i dit budget.
Ansøg om boligstøtte
Bor du i en lejebolig, har du mulighed for at ansøge om boligstøtte, som er et skattefrit tilskud fra det offentlige. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle kan få boligstøtte, da det afhænger af husstandens samlede indkomst og formue.
Kan vi hjælpe med noget?
Kontakt os helt uforpligtende, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi er her for at rådgive.